Huwelijksfeest en gelukkig nieuwjaar
Door: Walter and Yanli
31 December 2011 | China, Gongyi
Het laatste reisverslag was nog vanuit Beijing, maar inmiddels zijn we alweer bijna een week in Gongyi.
Zondagavond namen we de trein naar Gongyi. Vanuit een druk Beijing West Railwaystation vertrokken we voor een treinreis van ongeveer 8,5 uur naar Gongyi. Een vriendin van Yanli had de kaartjes reeds eerder voor ons geregeld, zodat wij dit niet meer hoefden te doen, maar ze had wel vermeld dat Yanli en ik niet bij elkaar konden slapen. Ze kon nml. geen kaartjes regelen bij elkaar. Voor Yanli zou het geen probleem zijn kaartjes te wisselen, maar ze vergat te vertellen dat we niet in dezelfde coupe zaten, maar in 2 verschillende treinstellen! Ik ging met Yanli mee haar treinstel in, maar ik werd eerst geweigerd aangezien mijn kaart voor een ander treinstel was – Yanli zei “doorlopen, later regelen we het wel”….de spoorwegbeambte keek mij maar vreemd aan dat ik niet naar hem luisterde. Toen de trein eenmaal was vetrokken ging Yanli op onderzoek uit. Uitslag van alles: We sliepen uiteindelijk toch in hetzelfde treinstel, maar nog wel in een verschillend coupe. Ach….het was toch een nachtrein, maar we waren tenminste nu maar een paar bedden van elkaar gescheiden.
We kwamen maandagmorgen vroeg aan in Gongyi. Nog maar net uit de trein onderweg naar het treinstation van Gongyi hoorden we Yanli’s ouders ons al roepen…..ze kwamen naar ons toegelopen om ons te helpen met onze bagage.
In Gongyi wil Yanli lekker bijkletsen met haar ouders en jongste zus en leren voor haar tentamen op 10 januari. Uiteraard zijn we hier ook aangezien Yanli’s jongere zus Yali gaat trouwen. Het is toch geweldig om daarbij aanwezig te kunnen zijn. :-)
Het weer in Gongyi is net zoals in Beijing: lekker fris – ’s nachts een paar graden onder nul en overdag boven nul een iets aangenamer door de zon die schijnt. (of op zijn minst zijn best doet door de sluiers heen te komen die in de lucht hangen) De eerste nacht hebben we doorgebracht bij Yanli’s ouders, maar de volgende dag is er besloten dat het beter is als we in een hotel verblijven: Yanli kan daar beter (en ongestoord) leren. De koffers zijn bij de ouders gebleven en wij zijn verhuisd naar een hotel vlak bij Yanli’s ouders. ( +/- 10 minuutjes lopen) ’s Morgen, ’s middags en ’s avonds eten we gewoon bij Yanli’s ouders thuis en af en toe komt Yanli’s vader eventjes met de auto langs om ons op te halen. (we worden verwend)
Woensdag ben ik met Peili (Yanli’s jongste zus) naar de film geweest in Gongyi: “Flowers of War” (http://www.rottentomatoes.com/m/the_flowers_of_war/) Een hele goede film! We zaten in totaal maar met 10 personen in de zaal en die zaten allemaal adembenemend te kijken.
Op donderdagmorgen moesten we op tijd opstaan (7:30 uur), want deze dag zouden we alvast naar Zhengzhou vertrekken. De ouders van Yanli zijn nml. erg druk met de voorbereidingen voor het huwelijksfeest van Yali – hier regelen de ouders daarvoor heel veel. Yanli’s oudste zus (Hongli) reed ook met ons mee. Tegen de middag waren we bij ons hotel. Vlak bij het hotel ook Yali opgehaald bij haar school. In het hotel hebben we ook Hongli’s echtgenoot ontmoet en Yali’s a.s. echtgenoot. Gelijk nadat de kamers waren verdeeld werden Yanli, Peili en ik naar de “Tower of Fortune” gebracht – een hoge tv/ radio zendmast in Zhengzhou welke in april van dit jaar is geopend. Het zicht was heel slecht sluiers of toch smog?), maar we hebben wel kunnen genieten van ’s werelds grootste panorama schilderwerk over de provincie Henan. Op een draaiplateau draai je om het schilderwerk heen terwijl er een animatie is op het doek en er wordt verteld wat je ziet. Vervolgens zijn we naar het centrum van Zhengzhou geweest. Toen we ’s avonds terugkwamen ontmoetten we de familie van Yali’s vriend (inmiddels echtgenoot); de ouders komen vanuit centraal China en zijn twee dagen aan het reizen geweest om hier te komen en zijn twee broers en schoonzus welke uit Shenzhen komen. Zij hadden +/- 16 uur in de trein gezeten.
Vrijdag was dan de grote dag: HET huwelijksfeest :-) . Om 5:30 uur (!) mocht Yanli al opstaan om samen met Yali nog wat laatste dingen te regelen. Ik mocht doorslapen, maar om 8:00 uur stond Yanli’s vader op mijn deur te kloppen. Ik moest wakker worden en eten ;-) . Na het eten gekeken hoe de familie druk is met de laatste dingen regelen. Tot de laatste minuut lijkt het wel of er nog steeds van alles gedaan moet worden. Tegen 10:00 uur kwamen Yanli en Yali terug en Yali was reeds gehuld in haar prachtige jurk. (hier geen geheim hoe je eruit ziet voor het feest) Langzaam aan kwamen de gasten aan bij het hotel en mocht ik nog wat gelukwensen opplakken tegen de muur van het hotel. In een mooi versierde auto (van een oom) mocht het bruidspaar vervolgens een rondje rijden om vervolgens weer bij het hotel uit te komen. Bij aankomst werd er vuurwerk afgestoken (dat de hele week al bij Yanli’s ouders in de auto had klaargelegen) – geen siervuurwerk, maar lekkere klappers! Bij aankomst bij het hotel naar de feestelijk versierde zaal en even wachten tot alle (of bijna alle gasten) aanwezig zijn. Toen kon de ceremonie beginnen. De huwelijksceremonie duurde bij elkaar ongeveer 2 uurtjes. Er werden huwelijksbeloften uitgewisseld tussen de bruid en bruidegom en de ouders en ooms en tantes en de zussen en zwagers (t.w. Hongli’s echtgenoot en ik). Ik mocht ook nog een wens uitspreken voor het bruidspaar welke Yanli heeft vertaald. Hierna konden alle gasten gaan eten en drinken. Bij elkaar waren er tussen de 150 en 200 gasten geweest. Meer dan verwacht- zo druk dat wij langs de zijlijn toekeken. Toen het feest was afgelopen zijn wij met zijn allen gaan eten.
Vrijdagavond zijn we weer vertrokken richting Gongyi alwaar wij tegen het einde van de avond aankwamen. Na de nacht weer bij de ouders te hebben doorgebracht zijn we zaterdagmorgen (oudejaarsdag) weer naar een hotel gegaan. Nieuwjaarsdag kom het kersverse bruidspaar tezamen met zijn familie naar Gongyi en gaan we met zijn allen lekker eten en tegelijkertijd nieuwjaar inluiden met zijn allen.
Vanuit Gongyi wensen wij iedereen het allerbeste voor het nieuwe jaar!
Walter & Yanli
31 December 2011 - 07:25
Ronald:
Leuk weer wat van jullie te horen/lezen/zien. De meeste mensen lekker een winterjas aan -- de bruid zal het wel koud hebben gehad hebben! -
31 December 2011 - 08:20
@Ronald.
Tja, die bruid had het er maar moeilijk mee. Iedereen heeft lekker zijn (warme) jas aan en zijn, maar mooi ze zijn in haar bruidskledij. Gelukkig was het feest binnen - een klein gedeelte dat buiten was had zij echter wel een lekkere warm jas aan. -
31 December 2011 - 09:35
Pa En Ma.:
Leuk om te lezen en foto's te kijken van de bruiloft van Yali.
Is toch heel anders als je zelf niet het bruidspaar bent.
En nog weer gezellig eten met de familie.
Genieten jullie maar lekker zolang jullie daar zijn.