We've climbed Huangshan Mountain!
Door: Walter and Yanli
06 November 2009 | China, Peking
Op dinsdagavond hebben we in een zijstraatje in Huangshan heerlijke wantonsoep op. Normaal zou ik hier huiverig voor zijn, maar deze is echt lekker. Later op de avond hebben we onszelf verwend met een voetmassage bij een massagesalon om de hoek van het hotel.
Op woensdagmorgen 4 november hebben we onze koffers economisch ingepakt, want enkel het noodzakelijke willen we meenemen en de rest laten we achter in dit hotel. Zodoende hoeven we later in de bergen niet teveel te tillen. Enkel met een rugtas gingen we het hotel uit. Eerst nog even wantonsoep gaan eten en toen met de bus naar Xidi gereden. Dit ligt op 1 uur rijden van Huangshan. We hebben hier zo'n 2 uur rondgekeken naar de oude binnenplaatsen. Vervolgens per bus verder naar Hongcun. We hebben eerst buiten de oude binnenplaats gelopen in de hoop een andere (gratis) toegang te kunnen vinden. Wel gevonden, maar daar stond een beambte te controleren en dus maar weer rechtsomkeerd. Konden buiten de poorten van de oude binnenstad geen hotelkamer vinden e moesten vervolgens alsnog een kaartje kopen om de oude binnenplaats binnen te komen. Hier wel een kamer gevonden. Voordeel was dan weerdat we de volgende morgen lekker konden rondkijken in deze schitterende omgeving. In Hongcun zitten heel veel studenten die tekenen leren en je komt ze overal tegen. 's Morgens zie je ze overal vandaan komen en ze zoeken de beste plekken uit om hun kunsten te oefenen. Maakt niet uit waar je loopt; je ziet ze overal zitten en dat is best wel een mooi gezicht en leuk om over hun schouders mee te kijken. Zitten goede en slechte bij.
Donderdag 5 november zijn we vroeg opgestaan, zodat we rustig nog even konden rondkijken voordat we weer verder zouden gaan. Erg mooi weer en dat makt het aangenaam om rond te kijken. Rond 10 uur per bus vertrokken naar Huangshan Mountain wat ongeveer een uurtje rijden was. Vanaf de busstop per taxi verder de berg op. Bij het startpunt hebben we de kablebaan omhoog genomen. Yanli voelde zich vandaag niet 100% dus dit was de beste optie. We hadden toch al besloten dit zo te doen: met de kabelbaan omhoog en lopend de volgende dag terug. Het uitzicht omhoog was adembenemend! Niet naar beneden kijken, want we hingen erg hoog. De Chinesen zeggen volgens Yanli: 'Als je Huangshan Mountains heb gezien, hoef je geen andere bergen meer te zien'. We hadden dan ook erg mooi weer: Kraak helder en een graadje of 22! Na de kablebaan was het nog 3 km. klimmen over een aangelegd wandelpad naar ons hotel op de top van de berg! Er zij een paar hotels op de top en alle spullen voor de hotels worden door dragers naar boven (en naar benden) gebracht. Mensonterend werk! Loodzwaar. Ons hotel lag aan de west-kant en zodoende 's avonds van een hele mooie zonsondergang kunnen genieten. Er is 's avonds op de berg weinig te beleven dus lekker vroeg slapen, zodat we morgen de zonsopkomst weer kunnen zien!
We boekten een record op vrijdag 6 november: we stonden om 4 uur al op!! Er stond nml. een zonsopkomst op het programma en de zon die komt vroeg op. Aangezien ons hotel aan de west-kant ligt en de zon in het oosten opkomst moesten we naar de andere kant van de berg klimmen in het donker! Deze duurde ongeveer 45 minuten. We waren samen met vele andere in afwachting van de zon die op zou gaan komen. Bovenop de punt van de berg met een schitterend uitzicht. Wel een koud windje op de top, maar ons hotel had gratis winterjassen. Er klonk gejuich toen de zon aan de horizon verscheen. Er was op dat moment ook een hele mooie soort gloed over de bergen. Vervolgens gingen wij weer terug naar het hotel en wat eten en nog even uitrusten. Later vroegen we ons af, waarom zo weinig mensen terug gingen naar het hotel, maar wat bleek: Onze weg terug die dag ging over dezelfde route als die we deze morgen hadden gelopen! Foutje. We moesten dus nogmaals deze klim doen. De hele tocht naar beneden duurde uiteidelijk zo'n 4,5 uur: na zo lang traplopen voel je je knie-en wel. Ging soms omhoog en weer omlaag en omgekeerd, maar bovenal mooi om meegemaakt te hebben.
Eenmaal bij de eindplaats aangekomen even wachten op de bus en weer naar ons hotel in Huangshan City/ Tunxi. Onze bagage stond er allemaal nog. Eerst een lekkere verfrissende douche genomen en vervolgens lekker gaan eten.
Morgenmiddag vliegen we naar Beijing met een tussenlanding aangezien we vanaf een lokale luchthaven vliegen. We hebben dus een dag extra in Beijing. Verblijven de laatste dagen in hetzelfde hotel als in het begin. Heb nog een VIP-abbonnement bij een massagesalon aldaar en na de klim van vandaag kunnen we dat goed gebruiken voordat we naar Nederland komen.
Groetjes, Zaijian en iedereen een fijn weekend toegewenst vanuit China,
Walter & Yanli
06 November 2009 - 17:00
Pa En Ma:
Hallo valt mee hebben jullie ook nog wat aan jullie conditie gedaan.
Ik heb zo vaak gelezen met de metro mee met de bus mee,maar gelukkig daar tussendoor ook veel gewandeld.
Geniet deze laatste dagen vele groeten van hrt thuisfront doeiiii.