In Gongyi / Yanli bijna jarig. - Reisverslag uit Gongyi, China van waltergaatopreis - WaarBenJij.nu In Gongyi / Yanli bijna jarig. - Reisverslag uit Gongyi, China van waltergaatopreis - WaarBenJij.nu

In Gongyi / Yanli bijna jarig.

Door: Walter and Yanli

Blijf op de hoogte en volg

02 Juni 2010 | China, Gongyi

Ni hao, hallo allemaal,

Hier weer eem update vanuit een zonnig (30 graden) en mooi Gongyi/ China.

Zaterdag 29 mei.
Vanmorgen na een goede nachtrust konden we de koffers pakken Vandaag gaan we naar Zhouzhuang. (dus niet zoals in het vorige blog vermeld Suzhou - daar is in 2006 mijn camera gestolen dus laten we liever links liggen :-) ) Wat we niet nodig hadden lieten we in het hotel achter, zodat we met niet al teveel baggage hoefden te slepen.
Aangekomen bij het busstation konden we geen kaartjes krijgen voor een bus die snel zou vertrekken. We hadden de bus van 16.20 uur.
Een taxi genomen terug naar het centrum van Shanghai alwaar we Xintiandi bezocht hebben: een straat met allemaal soorten winkeltjes en restaurantjes. Rustig rondgelopen en wat gekeken en ook nog wat gegeten. Net voordat we naar het busstation zouden gaan ook nog een Barbie winkel gezien. Volgens mij de enigste in de wereld met 6 verdiepingen vol met barbies.
Later weer terug naar het busstation. De bus reeds in 1,5 uur naar Zhouzhuang.
Zhouzhuang heeft een oude binnenstad die enkel te bezoeken is als je een kaartje koopt. Door middel hiervan wordt dit oude centrum onderhouden. Rustig rondgelopen en in de tussentijd op de uitkijk voor een hotel. Zou volgens Yanli geen probleem opleveren, maar de hotels die we tegenkwamen en waar Yanli ging kijken hoe het eruit zag waren niet goed. Dat zegt wel wat als een Chinees zegt dat het niet goed is. Ze wilden toen eerst iets gaan eten en dan verder zoeken, maar dit vond ik geen goed idee, want zou de zoektocht niet makkelijker maken! Dus verder zoeken. Net buiten het centrum een hotelletje gevonden, maar die had nog maar een kamer over met twee bedden. Aangezien we verder niets konden vinden hebben we die maar genomen. Wel gezellig trouwens de kamer te delen met de schoonouders.
In het centrum vervolgens lekker in de buitenlucht gegeten. Was nml. weer een heerlijke dag weer vandaag. Bij terugkomst bij het hotel (23 uur) bleek dat alle rolluiken al naar beneden waren! Buiten Vietnam dit nog niet eerder meegemaakt in China. Is een prive hotelletje en blijven dus niet 24 uur open. Na menig maal op de rolluik getikt te hebben werd de eigenaar wakker en in zijn hemd en onderbroek opende die de rolluik voor ons.

Zondag 30 mei.
Deze morgen op tijd opgestaan om goed gebruik te maken van de tijd en nog wel wat te kunnen zien in Zhouzhuang. Om 7 uur dus al opgestaan en om de hoek in een restaurantje gaan eten.
Zo vroeg was het nog niet druk in het oude centrum, maar al snel werden er bussen vol met toeristen losgelaten. In alle rust hadden we gelukkig van Zhouzhuang kunnen genieten. Om 11:20 uur ging onze bus terug naar Shanghai.
In de bus moest iedereen op een formulier zijn naam e.d. invullen op een blaadje en aangezien ze me toch niet kennen en geen Nederlands schreef ik op bij mijn naam: "Ik was hier" Later echter toen we in de buurt van Shanghai kwamen moest de bus stoppen: verscherpte controlle ivm de Expo. Iedereen moest de bus uit en alles werd gecontroleerd. Tja, waar is "Ik was hier" nou? Ik werd als laatste grondig gecontroleerd - enigste buitenlander in de bus. Na alles goed nagekeken te hebben mocht ook ik mijn reis vervolgen. Je kan dus echt wel verscherpte veiligheidsmaatregelen waarnemen ivm de Expo in Shanghai.
Aangekomen daar bij het busstation per taxi naar ons hotel waar de koffers staan. Onze overige baggage hier gelaten, zodat we niet teveel meer hoefden te tillen. We hadden nml. nog tot 17:05 uur tot onze trein naar Gongyi zou vetrekken. In de buurt van het hotel een restaurantje opgezocht, zodat we op ons gemak nog even lekker konden eten alvorens we aan de lange treinreis zouden beginnen. Na het eten terug naar het hotel en per taxi (dit maal de ruimste tot nu toe - speciale Expo taxi) naar het treinstation. Wat een mensen; het blijft fascinerend om te zien hoeveel mensen hier wonen en gebruik maken van de trein. Met een kleine 30 minuten vertraging vetrok onze trein. We hadden alle vier een bed in het midden en sliepen dus niet alle vier bij elkaar. Ditmaal een dun wandje tussen Yanli's ouders en ons.
's Nachts slecht geslapen: kleine kinderen in de coupe die huilden en een jongetje die het op een brullen zette midden in de nacht. Was verder wel een goede rit; lang gesprek gehad met een student die naar Zhengzhou ging om daar Engels examen te doen. Toen ze voldoende moed had verzameld ging ze een gesprek met mij aan. Als we er af en toe niet uitkwamen fungeerde Yanli als tolk.

Maandag 31 mei.
Iedereen was vroeg wakker in de trein. Altijd wel een hele belevenis dit mee te maken. De student was ook wakker en we gingen weer even door met onze conversatie. Even voor 10 uur kwamen we aan in Gongyi. Ditmaal geen ouders die ons opwachten, want die waren reeds gezellig met ons op reis geweest. Per taxi naar het huis van Hongli en Shaopeng.
Hongli had wat ontbijt klaargemaakt en Peili was daar ook. Aangezien we al onze baggage bij ons hebben gelijk alle cadeau's eruit gehaald, zodat we nu half lege koffers hebben. Zag nu ook voor het eerst de uitbreiding in de familie: Wang Jing. Schattig meisje, die niet in de box ligt, maar op de bank op een kleedje.
Bij Hongli thuis konden we heerlijk relaxen en kon de familie van de baby genieten eveneens konden we een verfrissende douche nemen. Aan het einde van de middag Yifan van school wezen halen. We moesten bij het hek blijven wachten ivm verscherpte bewaking nav recente steekpartijen op scholen in China. Toen ze uit school kwam en ik haar een cadeautje gaf zei ze gelijk heel spontaan "Thank You!"
Toen op naar het huis van Yanli's ouders met alle spullen. 's Avonds boodschappen gedaan. Eerst naar de lokale markt en toen naar Dennis: een nieuw geopende supermarkt/ winkelcentrum. Erg groot en schoon. Yanli's ouders kwamen erachter dat de prijs / kwaliteitsverhouding net zo goed of beter is als op de markt. Later zullen dus meer en meer mensen hier boodschappen gaan doen en zal waarschijnlijk de markt verdwijnen of in omvang afnemen. Bepakt en bezakt met boodschappen gingen we naar huis.
(heerlijk weer hier vandaag - 30 graden)

Dinsdag 1 juni.
Na een goede nachtrust toch al weer vroeg wakker. Misschien ook door de temperatuur die 's morgens al lekker is opgelopen. Geslapen met open deur naar het balkon alwaar de ramen openstonden. (balkon is nml. niet open zoals in Ned., maar heeft ramen.) De weersvoorspelling voor vandaag: Nevelig, 30 graden.
Na vanmorgen ontbeten te hebben en wat te hebben geinternet zijn we naar het centrum van Gongyi vertrokken. Eerst langs een paar winkels die kunnen inlijsten. Yali heeft nml. een mooi borduurwerk voor ons gemaakt en die willen we hier laten inlijsten aangezien dat hier zo'n 10x goedkoper is dan in Nederland. Een klein, achteraf winkeltje gevonden die het borduurwerk zal wassen, strijken en inlijsten: ben benieuwd. Vervolgens op naar Dennis - het nieuwe winkelcentrum van Gongyi. We willen nml. later vandaag gaan zwemmen, maar dat mag enkel met een badmuts dus die moeten we eerst kopen.
Na al dat shoppen en rondkijken in Gongyi gaat de tijd best wel snel dus eerst naar huis om te eten alvorens we gaan zwemmen. Het pas geopende hotel heeft een heel groot zwembad (+/- 50 mtr. bad) en daar konden we samen relaxed oefenen om de zwemkwaliteit van Yanli te verbeteren. Aangezien de meeste Chinesen niet kunnen zwemmen en ze al helemaal geen buitenlander(s) gewend zijn hier in het zwembad werd er wel even opgekeken toen ik binnenkwam en zo in het diepe dook! Wel leuk, want normaliter in Nederland heeft Yanli ook op dinsdagavond zwemles en nu op dinsdag in Gongyi. Ik deed mijn best, maar toch miste Yanli Nolly! (= haar zwemlerares in Nederland.) We hadden ook drinken meegenomen dus we hebben na verloop van tijd even uitgerust en wat gedronken alvorens we weer een duik namen.
Toen we genoeg hadden gezwommen en ons hadden aangekleed zouden we naar huis gaan lopen (+/- 1 km.), maar op dat moment kwamen net Yanli's ouders met Peili eraan gereden met de auto. Van al dat zwemmen best wel honger gekregen en moe geworden. Thuis maakte Yanli's ouders even snel iets lekkers klaar en vielen we later met een blij en voldaan gevoel in slaap.
(Vandaag hier weer een zonnige dag met een graadje of 30)

Woensdag 2 juni.
Vanmorgen eerst samen met Yanli en Peili treinkaartjes gaan kopen - zaterdag reizen we via Zhengzhou naar Jishou: vertrek 21.33 uur en aankomst 12.30 uur. Wordt dus weer een treinreis van 15 uur en eerst nog (waarschijnlijk per bus) naar Zhengzhou wat ook zo'n 1,5 uur zal kosten.
Toen Peili weer naar huis was gegaan heb ik samen nog met Yanli door het centrum van Gongyi gelopen - tja, dat krijgt wel bekijks, want ze zien niet elke dag een westerling hier en zeker niet eentje die getrouwd is met een (voormalige) local. Vervolgens ging Yanli naar een beauty-salon (helaas geen mannen toegelaten) dus ben ik doorgelopen naar het huis van Yanli's ouders alwaar ik werd opgewacht door Peili en haar moeder. 'Thuis' wat aan het internetten geweest na me even opgefrisd te hebben, want het is vandaag een (heldere) hete dag in Gongyi - ruim 30 graden.
Na ruim 2 uur kwam Yanli weer thuis uit de beauty-salon...ze kan er weer even tegen.
Aangezien Peili grieperig is ging die met haar ouders langs bij een dokter en waren Yanli en ik alleen thuis. Heel toevallig stond ik net bij de voordeur toen Yali thuis kwam: kreeg een hartelijke begroeting. Altijd leuk elkaar weer te zien. Haar ook blij gemaakt met cadeau's uit Nederland waaronder chocolade repen (echte chocolade is duur in China) en stroopwafels.

Morgen gaan we een dag uit naar Zhengzhou en daar o.a. een nichtje van Yanli bezoeken. Die dag is eveneens Yanli's VERJAARDAG (lijkt de Story wel - grote titel en kom er op het einde pas op terug :-) ). Tot nu toe vierde ik mijn verjaardag in China, maar ditmaal zijn we tijdens Yanli's verjaardag hier ;-) . We gaan er vast en zeker een hele fijne dag van maken. Later komt er vast en zeker wel een verslag van.

Zaijiang, groetjes vanuit vandaag een helder en erg warm (+ 30 graden) Gongyi,
Walter & Yanli

• 02 Juni 2010 - 18:12

Madelon:

Ja te laat komen en dan de deur op slot vinden. Walter, ik dacht dat jou dat alleen overkwam als je met Johan op stap was. Hahaha ;-)

Yanli, gefeliciteerd met je verjaardag! Maak er maar een mooie dag van.

Madelon

• 02 Juni 2010 - 20:19

Pa En Ma.:

Mooi hoor eindelijk een foto van de baby.zo te zien groeit ze wel snel.
    We bellen nog op Yanli's verjaardag.
    Heel veel groeten uit een zonnig Lisse.

• 02 Juni 2010 - 20:35

Fam. V Diest :

Hoi Walter & Yanli. Het is hier ook mooi weer nu. Langs deze weg willen wij Yanli feliciteren met haar verjaardag en maak er een gezellige dag van. De groetjes uit Lisse en een knuffel van Raymond & Joyce. Doei.

• 03 Juni 2010 - 06:02

Ivo:

Women zhu Yanli shengri kuaile!

• 03 Juni 2010 - 11:20

Ronald:

Leuk om je verslag te lezen, Walter.
    Yanli, van harte gefeliciteerd met je verjaardag!!

• 03 Juni 2010 - 11:24

Ronald:

Wie is Dennis trouwens? Hadden ze het niet beter 'Walter' kunnen noemen?

• 03 Juni 2010 - 13:39

Walter:

@Ronald:
    "Dennis" is een winkelketen.
    Tja, had net zo goed Ronald of Walter kunnen heten ;-)

• 06 Juni 2010 - 17:42

Corry Cats:

Hallo Walter en Yanli,
    Yanli nog gefeliciteerd met je verjaardag. Wij hopen dat je met je familie om je heen een fijne dag gehad hebben. Toch wel leuk he juist op je verjaardag in China te zijn.
    Aan het leeswerk te zien en te merken maken jullie een schitterend mooie reis. Geniet nog van de laatste dagen engroetjes van ons. Corry en Ton Cats.