Geen tax-fee winkels op de luchthaven van Hangzhou
Door: Walter and Yanli
14 Juni 2010 | China, Hangzhou
Onze reis zit er weer op.
Hier het verslag van de laatste dagen:
Donderdag 10 juni.
Vanmorgen per taxi naar “Window of the World”;we dachten een soort Madurodam, maar leek meer op een pretpark. Het was echter grotendeels dicht of in zeer slechte staat van onderhoud. Toen we het park verlieten zijn we naar een balie gegaan om een klacht in te dienen. Een manager werd erbij gehaald en onze klacht werd aanhoord en er werd een notitie van gemaakt. Park is 13 jaar oud en toen zei ik dat de Efteling al meer dan 30 jaar oud is en er nog steeds erg goed uitziet!
Later in de middag terug naar ons hotel alwaar onze koffers nog waren. Nog even langs geweest bij de massagesalon van het hotel voor een uurtje ontspanning en toen wegwezen.
Per taxi naar het treinstation en gelukkig bleken onze kaartjes niet vals te zijn! Per kruier werden 2 van onze koffers helemaal naar onze coupe gebracht en mochten zodoende ook als een van de eersten de trein in. Relaxed in de trein en al snel ging iedereen slapen.
Half bewolkte dag vandaag met een graadje of 26.
Vrijdag 11 juni.
Heel erg goed geslapen in de trein en werd tegen 7 uur wakker. Op dat moment duurde onze treinrit nog een uurtje naar Hangzhou Zuid Railwaystation. Op dat station werden we weer belaagd door mensen die ons wel naar ons hotel wilde brengen. (afstand +/- 30 km.) Uiteindelijk toch besloten niet de bus te nemen, maar een ‘zwartrijder’ die ons per minibusje naar ons hotel bracht.
Net als aan het begin van deze reis slapen we weer in hetzelfde Orange Hotel – Crystal Orange waar we eigenlijk heen wilde was vol.
Nadat we de spullen op de kamer hadden gebracht Hangzhou ingegaan en wat inkopen gedaan en rustig rondgelopen bij het ‘West Lake’.
Eenmaal terug bij het hotel even de spullen daar achtergelaten en wat gaan eten aan de overkant van het hotel. Na het eten naar een kapsalon alwaar Yanli en ik ons hebben laten behandelen. Ik werd gewassen, gemasseerd en geknipt evenals Yanli Vandaag half bewolkt en een graadje of 26. Tegen de avond een paar spetters regen, maar mag geen naam hebben.
Zaterdag 12 juni.
Vanmorgen lekker uitgeslapen en aan de overkant van het hotel wat gegeten. Per bus naar het centrum en daar in winkelstraat nog wat laatste dingen gekocht. Aan het einde nog een borstbeeld van mezelf laten maken. Dacht niet dat dit zou lukken, maar toen er niemand ging zitten ging ik en werd er toch nog iets moois gefabriceerd. Per taxi terug naar het hotel met al onze spullen.
Even later op naar een supermarkt in de buurt en nog wat Chinese specerijen gekocht en gaan eten bij het goede (en goedkope!) restaurant aan de overkant van ons hotel. Eenmaal terug in het hotel heeft Yanli nog even met haar familie gebeld. Later in de avond alvast een paar spullen gepakt.
Lekker weertje vandaag: 29 graden.
Zondag 13 juni.
Om 8 uur ging de wekker en was het tijd om aan onze laatste (en lange) dag te gaan beginnen. Na het ontbijt spullen gepakt en naar het postkantoor; Yanli moest nog wat dingen naar haar ouders sturen. Eenmaal terug in het hotel was het tijd om de spullen van de kamer te halen en een taxi te vinden die ons naar de luchthaven wil brengen. Daar sta je dan lekker buiten in het zonnetje bij een temperatuur van 31 graden! Zal weer wennen worden in Nederland.
In zo’n 40 minuten rijden reeds de taxi ons rechtstreeks naar de luchthaven van Hangzhou. Het is een ‘kleine’ lokale luchthaven en daardoor weinig faciliteiten. Elk nadeel heeft ook zijn voordeel, want het is daardoor niet zo drul zoals op bijvoorbeeld de luchthavens van Shanghai en Beijing. We waren dus zo onze koffers ‘kwijt’ en door de douane heen.
Eenmaal door de douane dacht ik even tax-free te gaan inkopen. Nou dan moet je dus niet in Hangzhou zijn!! Geen tax-free winkels. Er is wel geteld een winkel die wat flesjes drinken en Chinese specerijen verkoopt. Als je het tenminste een winkel mag noemen als die bestaat uit 3 stellinkjes. Voor internationale vluchten zijn er welgeteld 2 gates dus dat is niet zoeken welke je moet hebben!
Om 13:35 uur zou ons toestel vertrekken en op dat moment waren we ook klaar voor vetrek. Een vliegtuig vol met bijna allemaal Chinesen en kinderen: iets meer dan 63 kinderen waren er aan boord. Ierdereen werd ongeguldig aan boord toen we nog maar geen toestemming kregen om te vetrekken. Om 14:30 uur was het dan eindelijk zover – we mochten gaan vetrekken.
Het was een vlucht van 11 uur en 15 minuten met onderweg een paar keer een beetje turbulentie. In het begin van de vlucht waren een heleboel kinderen rumoerig,maar over het algemeen mochten we niet mopperen.
Om 19:41 uur (lokale tijd) landden we op Schiphol en stonden al snel bij de douane. Aangezien er weinig ‘EU-pasports’ waren op dat moment waren we snle bij de babagebanden. In de aankomsthal stonden Monique en de kinderen ons op te wachten. Voor hun altijd een hele belevenis envoor ons leuk ze weer te zien. Per shuttlebus naar huis. Thuis alvast wat spullen uitgepakt en gaan slapen.
Deze reis zit er weer op. Morgen (maandag 14 juni) weer aan het werk.
Zaijian, groetjes en tot ziens,
Walter & Yanli