Gemeente werkt niet mee.
Door: Walter
17 Maart 2008 | Nederland, Nederland
Hierin wordt er nml. de mogelijkheid geboden door de gemeente om een bijdrage te leveren aan de inburgeringskosten, die wij (en vele anderen) maken. Aangezien andere gemeenten een bijdrage leveren aan de inburgeringskosten dacht ik dat mijn gemeente dit misschien ook zou doen. Echter niet. :-( Een medewerkster, die toevallig ook een buitenlandse partner heeft (Turks) en derhalve hier veel vanaf weet legde mij hun beleid uit. De verordening wet inburgering 2007 in onze gemeente betaald op dit moment alleen een vergoeding uit in de volgende gevallen:
1) Inburgeringsplichtigen die algemene bijstand op de grond van de wet Wet Werk en Bijstand of een uitkering op grond van een bij algemene maatregel van bestuur aan te wijzen sociale zekerheidswetten of sociale zekerheidsregelingen ontvangen;
2) Oudkomers die zelf geen inkomsten uit werk of uitkering hebben.
Gezinsvormers zoals wij zijn vallen daar dus (nog) niet onder. Enkel als ik in bijstand zit of mensen die lang geleden naar Nederland zijn gekomen en nog niet zijn ingeburgerd.
Yanli wilde zo snel mogenlijk inburgeren en aan het werk. De nieuwe wet en minister Vogelaar stimuleren dit ook, maar mijn gemeente blijkbaar niet. In de raadsvergadering van medio april mei wordt dit naar ik vanmorgen vernomen heb behandeld en ik ga dan ook zeker vervolg stappen nemen....
De medewerkster van de gemeente is wel erg behulpzaam mede doordat ze zelf een buitenlandse partner heeft. Zelf kan ze moeilijk (interne) stappen ondernemen, omdat ze zelf dit beleid uit moet voeren. Haar partner (vertelde ze) is nog niet ingeburgerd alhoewel die al wel een jaar in Nederland is. Wel aan het werk, maar nog geen les gevolgd...ja, dit gebeurt zo bij velen...afwachten op een voorstel, die (nog) niet komt. Hij wil wel lessen gaan volgen dit jaar, want ook hij is verplicht in te burgeren binnen 3 jaar.
Ondanks dit alles gaat de studie van Yanli goed en krijgt ze vele complimenten van het niveau, dat ze reeds heeft. Het eerste blok heeft ze bijna af. Na een afrondings examen kan ze beginnen aan het volgende blok, dat duurt van april tot eind juni. Dan is ze klaar voor het Staatsexamen Nederlands later dit jaar en is ze verder gevrijwaard van inburgeren.
17 Maart 2008 - 20:23
Martin De Jong:
Wederom sterkte met de strijd tegen de (machtige) arm van de wet !
Maar een voordeel, je hebt nu Yanli aan je zijde.
Succes met z'n tweetjes
Martin, Denise en de kids